Pappardelle w śmietankowym sosie z kurkami i boczkiem
Nie było nas tu przez caaaały tydzień. Byliśmy zabiegani z powodu przeprowadzki do nowego lokum. Niedługo będziemy nadawać swoje przypisy z naszej nowej uroczej kuchni. Będziemy mieć dla was jeszcze jedną niespodziankę. Ale o tym wkrótce J
Pomimo tego wielkiego zamieszania nie mogliśmy nie przygotować dla was nowego przepisu. Zwłaszcza że zaczął się sezon kurkowy i trzeba zdarzyć się nacieszyć ich wyrazistym i delikatnym smakiem. Dla tych co uwielbiają grzyby jest to okazja do wypróbowania nowych smaków.
Z kurek możemy zrobić farsz do pierogów lub naleśników, dodać je do jajecznicy. Jeśli chcecie mieć je na zapas, śmiało można je zamarynować lub zamrozić. Jedynie czego lepiej z nimi nie robić, to suszyć, bo stracą wtedy swój aromat.
Przedstawiamy dzisiaj waszej uwadze nasz sposób na kurki. Lubimy łączyć grzyby z delikatnym śmietankowym sosem który łagodnie podkreśla wyrazisty smak głównego składnika. Ten przepis zawiera również boczek który idealnie łączy się z kurkami i urozmaica danie. Można oczywiście ten przepis zrobić w wersji wegetariańskiej. Na koniec ozdobiliśmy talerz pieprzem oraz pietruszką, która swoją świeżością nadaje temu daniu autentyczny letni smak.
Składniki:
- chude podgardle wieprzowe – 100 gr ( może być w zamian boczek)
- kurki – 250 gr
- śmietanka słodka 12% - 150 ml
- czosnek – 1 ząbek
- masło – 2 łyżeczki
- parmezan – opcjonalnie garść
- makaron – pappardelle all'uovo – 500 g
- oliwa z oliwek – 1 łyżka stołowa + 1 łyżka do gotowania makaronu;
- pietruszka – garść
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Podgardle pokrój w paski (4cm x 0,5cm). Na patelnię o szerokim dnie na średnim ogniu wlej odrobinę
oliwy. Gdy oliwa się nagrzeje dodaj zmiażdżony główką noża ząbek czosnku. Gdy
się zarumieni dodaj podgardle i smaż od czasu do czasu mieszając by nie
przywarło do dna patelni. Dodaj świeżo
zmielony pieprz. Smaż około 10 minut.
W międzyczasie umyj dokładnie kurki. Wysusz je delikatnie
owijając w papierowy ręcznik. Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę stołową masła
na średnim ogniu. Włóż kurki. Zamieszaj. Pozwól grzybom lekko się podsmażyć,
mieszając od czasu do czasu. Gdy kurki „ puszczą” wodę odlej jej nadmiar i
posól delikatnie. Smaż jeszcze chwilę na mniejszym ogniu. Dodaj następnie 150
ml słodkiej śmietany. Całość zamieszaj. Gdy sos zacznie lekko gęstnieć dodaj
garść parmezanu, świeży pieprz z młynka, odrobinę pietruszki i ponownie całość
zamieszaj.
Podsmażenie podgardla i przygotowanie sosu z kurek powinno
zająć czas potrzebny dla zagotowania wody na
kluski.
Gdy woda zacznie wrzeć dodaj 1 i ½ łyżki stołowej soli i
łyżkę oliwy. Wrzuć makaron pamiętając by gotować go oczywiście około 1,5 minuty krócej niż na opakowaniu.
Dokładnie odcedź makaron. Włóż go z powrotem do garnka dodając
jeszcze łyżkę masła. Dodaj podgardle z patelni. Dodaj sos z kurek. Dokładnie przemieszaj.
Pappardelle z kurkami wyłóż na talerze , dodaj na wierzch
świeżo zmielony pieprz i posyp odrobiną pietruszki.
Bon appetit!!!
Dobre
rady
(Na pewno wiecie ale dla tych którym się zapomniało)
Gotując wodę na kluski sól dodajemy dopiero gdy woda
zacznie wrzeć… dlaczego? W innym wypadku gdy sól dodamy od razu do wody i postawimy
na ogień, woda będzie dochodzić do
wrzenia dużo dłużej, niż bez soli. Zaoszczędzimy zatem
czas i gaz J
Komentarze
Prześlij komentarz