Spaghetti z boczkiem, salsą truflową i mascarpone
Poniedziałek jest dniem którego wielu z nas nie lubi. Pogoda w tym tygodniu przypomina raczej wczesną jesień niż środek lata.
Jakie macie sztuczki, rytuały na poprawienia humoru? Jak sobie radzicie z początkiem tygodnia? A może tak jak my skupiacie się na przyjemnych rzeczach?
W tym tygodniu świętowaliśmy jego początek wyjątkowym daniem. Wyjątkowe jest z powodu jednego ze składników. Zapach jego jest tak szaleńczo intensywny że nie można go z niczym pomylić.
Przedstawiamy wam w blasku świec i kłębie unoszących się aromatów - trufla. Jednego z najbardziej drogich grzybów na świecie.
Dzisiejszy przepis na pastę jest bardzo prosty w przygotowaniu ale wyjątkowo wyrafinowany.
Składniki
- chude podgardle wieprzowe – 350 gr (może być w zamian boczek)
- mascarpone - opakowanie 250 gr
- śmietanka słodka 12% - 100 ml
- czosnek – 3 ząbki
- salsa tartufata – 3 łyżeczki małe
- oliwa truflowa – 1 łyżka stołowa
- szalotka – 1 mała; ( może być w przyprawie)
- pieprz
- masło – 1 łyżeczka mała
- parmezan – opcjonalnie garść.
- makaron – spaghetti – 500 gr
Przygotowanie:
Do okrągłej miski włóż mascarpone, dodaj 100 ml śmietanki
12%, odrobinę pieprzu, 2 łyżeczki salsy truflowej, jedną łyżeczkę oliwy
truflowej i garstkę parmezanu. Całość dokładnie zamieszaj, tak
by powstały sos zgęstniał i włóż go do lodówki.
Pokrój podgardle w paski. Na patelnię
o szerokim dnie na średnim ogniu wlej odrobinę oliwy, dodaj łyżeczkę masła. Gdy
masło się roztopi w oliwie dodaj drobno posiekaną szalotkę oraz zmiażdżone
główką noża 3 ząbki czosnku.
Gdy szalotka i czosnek się zarumienią
dodaj podgardle i smaż od czasu do czasu mieszając by nie przywarło do dna
patelni. Dodaj świeżo zmielony pieprz.
Smaż około 10 minut. W trakcie gotowania makaronu dodaj do podgardla 2 łyżki
stołowe wody z gotowania. Przemieszaj i
zdejmij z ognia.
Odpowiednio wcześniej zacznij gotować
5 litrów wody w garnku na makaron. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj 1 i ½ łyżki
stołowej soli i łyżkę oliwy. Wrzuć makaron pamiętając by gotować go około 1,5
minuty krócej niż na opakowaniu.
Dokładnie odcedź makaron. Włóż go z powrotem do garnka, dodaj podgardle z patelni. Delikatnie przemieszaj by nie
uszkodzić makaronu.
Dodaj sos z lodówki . Dokładnie
przemieszaj. Dodaj do całości jeszcze jedną łyżeczkę salsa tartufata.
Przemieszaj.
Natychmiast podawaj posypane odrobiną
świeżo zmielonego pieprzu i skropione oliwą truflową.
Bon appetit!!!
Dobre rady
Podgardle – fantastycznie nadaje się zamiast
boczku do makaronu. Jest chudsze, smaczniejsze i zdrowsze.
Pamiętajcie by pokroić je w paski o
długości 4cm i szerokości 0,5cm. Dlaczego? W ten sposób podgardle (lub boczek)
na patelni przyrumieni się pozostając
sprężystym a nie „zeskwarczy”.
Witam,
OdpowiedzUsuńPrzepis brzmi pysznie jednak mam jedną wątpliwość. Pogdardle lub boczek maja być surowe, parzone czy wędzone?
Pozdrawiam
Paweł
Witam. Najlepiej parzone , posmak wędzenia tu przy mascarpone i truflach moim zdaniem przeszkadza... Proszę pamiętać by wybrac możliwie "chudy" boczek ... Smacznego
OdpowiedzUsuń