Kuchnia włoska, bez tego ani rusz cz. 1
Żeby zacząć gotować po włosku niezbędnych jest kilka składników. Wybraliśmy
dla ciebie te które będą najczęściej pojawiać się w naszych przepisach. Oto
nasza lista „must have”. Bez poniższego „wyposażenia” wasza włoska kuchnia będzie niczym Rzym bez Fontanny di Trevi…
- Oliwa - królowa włoskiej kuchni,
wykorzystywana niemal do wszystkiego. Oliwa we Włoszech jest tak
różnorodna jak i kraj z którego pochodzi. Jedna lepiej pasuje do dań
rybnych, druga do mięsa. Ale nam wystarczy jeden rodzaj dobrej jakości
oliwy extra virgin (z pierwszego tłoczenia oliwek). Taka oliwa nadaje się zarówno
do sałatek jak i do smażenia.
- Ocet balsamiczny - nadaje cudowny kwaśno-słodki
smak daniom. Ocet balsamiczny jest przygotowywany z soku winogron,
gotowany do momentu aż stanie się gesty i słodki. Ta włoska specjalność
pochodzi z miasta Modeny. W Polsce jest niewątpliwie duży wybór tego typu
produktu, funkcjonuje pod nazwa Aceto Balsamico di Modena.
- Natka pietruszki - jesteście zaskoczeni? Tą
cudownie pachnące roślinę znajdziesz praktycznie w każdym włoskim daniu,
bo włosi wiedzą co jest dobre. Dodaje potrawom orzeźwiający smak. Żeby
natka pietruszki została świeża jak najdłużej, namocz ją, owiń w papierowy
ręcznik i wsadź do lodówki (w najcieplejsze miejsce). Żeby zawsze była pod
ręką, polecamy posiekać pietruszkę, wsadzić do plastikowego pudelka i
zamrozić.
- Czosnek - cóż za seksowna roślina. Nic
tak nie wywołuje apetyt jak zapach czosnku! Pełny zdrowia i smaku nie raz
pojawi się w naszych przepisach i zawróci tobie w głowie. Uwielbiamy
czosnek, nie boimy się go używać (nawet w nadmiarze) więc musimy zawsze mieć go pod ręką.
- Bazylia - tylko świeża w doniczce. Nie
tylko uroczo wygląda na stole lecz również dodaje niepowtarzalny aromat
naszym daniom. Listki bazylii często służą dekoracja dla gotowego dania. A
pomidory zakochały się w niej od pierwszego wejrzenia.
- Czarny ziarnisty pieprz - dodaj go na końcu wokół
talerza i zobaczysz jak przeobrazi się twoje danie. Aromat świeżo
zmielonego pieprzu i lekko pikantny smak to niezbędny atrybut każdej
pasty.
- Pomidory bez skorki - pomidory z puszki krojone lub
całe od teraz nie powinny znikać z twojej domowej spiżarni. Najwygodniej
kupić pomidory w puszcze całe, będą bardziej uniwersalne zawsze można je
będzie pokroić lub rozgnieść na potrzeby przepisu. Pomidory bez skorki to
podstawa wielu sosów i dań.
- Sery - twarde dojrzewające sery
starte na wiórki są jak wisienka na torcie w większości past. Bywają zarówno składnikiem dań jak i dekoracją. Serów
jest ogromna ilość, które właściwie nam pasują? Zapamiętajcie tych kilka
nazw i nie będziecie mieć problemu z wyborem.
Parmigiano Reggiano - twardy ser o orzechowym smaku z
niepasteryzowanego krowiego mleka.
Pecorino Romano - ostry w smaku przygotowywany z owczego mleka. Zdecydowanie najbardziej
tłusty i intensywny w smaku.
Grana Padano - podobny do parmezanu z lekką orzechową nutką. Rożni się od parmezanu tym
że produkowany jest wyłącznie z mleka krów które odżywiają się sianem i trawą.
Polecamy spróbować każdy z nich, ich
wyrazisty smak nie pozostanie obojętny. W naszym domu zawsze się znajdzie kawałek
parmezanu.
Chętnie przybliżymy
w przyszłości temat serów o których można rozmawiać bez końca. Przyjrzymy się z
detektywistyczną precyzją różnym rodzajom klusek. Napijemy się razem wina dyskutując
o tym które lepsze i jakie do czego pasuje. No i oczywiście zdradzimy tobie
przepisy które podbiły serce (czy może raczej podniebienie) nasze i naszych
przyjaciół.
Żeby zacząć gotować po włosku niezbędnych jest kilka składników. Wybraliśmy
dla ciebie te które będą najczęściej pojawiać się w naszych przepisach. Oto
nasza lista „must have”. Bez poniższego „wyposażenia” wasza włoska kuchnia będzie niczym Rzym bez Fontanny di Trevi…
Komentarze
Prześlij komentarz