Ciasto ze śliwką dla zabieganych

Sezon na śliwki wciąż trwa. Ten cudowny owoc pasuje niemal do wszystkiego: mięsa, pasztetów, wypieków. A przy tym korzystnie wpływa na trawienie. Więc można nim zajadać się dowoli. Warto również eksperymentować ze śliwką w kuchni oraz mieć parę sprawdzonych przepisów. Jednym z takich przepisów u mnie jest ciasto ze śliwką. Puszyste, cynamonowe, delikatne. Nie wymaga dużo czasu. Zawiera składniki które są zazwyczaj pod ręką (zawsze dbam żeby mąka nigdy się nie skończyła J ). Biorąc za podstawę ciasto możecie dodać do niego swoje ulubione dodatki: jabłka, orzechy, kandyzowane owoce. Składniki: Jajka – 3 szt Cukier – 150 gr Masło (temperatury pokojowej) – 175 gr Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Soda (zgasić sokiem z cytryny) – 1/3 łyżeczki Cukier waniliowy – 2 łyżeczki Cynamon Mąka – 200 gr Śliwki – 0,5 kg Przygotowanie: Jajka z cukrem ubić na gęstą białą masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę i cukier...