Posty

Ciasto ze śliwką dla zabieganych

Obraz
  Sezon na śliwki wciąż trwa. Ten cudowny owoc pasuje niemal do wszystkiego: mięsa, pasztetów, wypieków. A przy tym korzystnie wpływa na trawienie.  Więc można nim zajadać się dowoli. Warto również eksperymentować ze śliwką w kuchni oraz mieć parę sprawdzonych przepisów.   Jednym z takich przepisów u mnie jest  ciasto ze śliwką. Puszyste, cynamonowe, delikatne. Nie wymaga dużo czasu. Zawiera składniki które są zazwyczaj pod ręką (zawsze dbam żeby mąka nigdy się nie skończyła J ). Biorąc  za podstawę ciasto możecie dodać do niego swoje ulubione dodatki: jabłka, orzechy, kandyzowane owoce. Składniki: Jajka – 3 szt Cukier – 150 gr Masło (temperatury pokojowej) – 175 gr Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Soda (zgasić sokiem z cytryny) – 1/3 łyżeczki Cukier waniliowy – 2 łyżeczki Cynamon Mąka – 200 gr Śliwki – 0,5 kg Przygotowanie:   Jajka z cukrem ubić na gęstą białą masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę i cukier...

Witajcie nowe serie tematyczne, czyli o czym i kiedy teraz możecie przeczytać na blogu

Obraz

Lasagne Alla bolognese

Obraz
Lasagne Alla bolognese pochodzi z regionu Emilia-Romania. W 1982 roku bolońska delegacja Włoskiej Akademii Kuchni zarejestrowała w Izbie Handlowej w Bolonii oficjalny przepis na sos. Tradycja jego przyrządzania ma być odtąd kontynuowana          w należyty sposób, i to nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie.      Przedstawiamy Wam oryginalny włoski przepis na ten kulinarny przebój który podbił cały świat. Przygotowanie tego dania na pewno jest bardzo czasochłonne, dlatego warto wypróbować nasz przepis w weekend, kiedy tego czasu zazwyczaj jest trochę więcej. Ale mam również dobre wieści, podczas gotowania przekonacie się ze przyrządzenie lazanii nie jest takie trudne jakie się może wydawać.  Lasagne Alla bolognese idealnie sprawdzi się jako danie na specjalną okazje. Mogę Wam zagwarantować że nie obejdzie się bez dokładki. Składniki: Sos Bolognese mięso mielone wieprzowe -  250 gr mięso mielone wołowe  ...

Tak bardzo czekoladowa tarta z czarną porzeczką

Obraz
   A co powiecie na kawałek czegoś obłędnie czekoladowego? Myślę że się skusicie i to z wielką chęcią, bo przecież kto odmówi czekolady? 😉 A z taką pogodą jak ta za oknem, to ja nie widzę innego wyjścia niż z herbatą w ręku schować się pod koc. No i trzeba pod ten koc oczywiście wciągnąć talerzyk z jakimś deserem. On jest lekiem na całe zło. A że można się nim podzielić żeby uśmiech na twarzy pojawił się również u bliskiej osoby, to podwójna frajda.     W związku z powyższym dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na czekoladową tartę z czarną porzeczką. A co za tym idzie przygotujcie się na kruchy spód, ogromną ilość czekolady i genialnie przełamującą jej smak czarną porzeczkę. Deser idealnie pasuje do kawy i choć użyjemy do  przygotowania gorzkiej  czekolady, nie martwcie się, słodkości Wam nie zabraknie.  Składniki:  Kruche ciasto żółtka jaj - 3 szt masło -  100 gr kakao - 30 gr  cukier puder - 30 gr mąka - 1...

Zupa grzybowa o której marzyłeś

Obraz
   Mój ulubiony miesiąc wrzesień. W nim jeszcze pełno darów natury i jeśli pogoda nie jest zbyt kapryśna to i słońca. W tym roku lasy pełne najróżniejszych grzybów. Jest zabawa dla tych co uwielbiają zbierać sami jak i tych co kochają je tylko jeść.     Grzyby można przyrządzić na mnóstwo sposobów. Pasują do wszystkiego. Z większej ilości można przyrządzić, tak jak będziemy robić w tym przepisie, zupę. Wyczarujemy dla Was później również przepis na risotto oraz makaron z grzybami. Mmm... cudowne smaki. Z mniejszej ilości można przygotować  jajecznicę lub omlet. Rożnego rodzaju tarty, pierogi, sałatki. Prawdziwe grzybowe szaleństwo. A skoro jest na nie sezon który nie trwa zbyt długo trzeba spróbować wszystkie połączenia.     Proponujemy zacząć od zupy grzybowej. Pyszna sprawa która rozgrzeje żołądki i serca Waszych ukochanych w chłodne jesienne wieczory. Tak idealnie gęsta, po zabieleniu śmietaną robi się niebiańsko kremowa. C...

restaurant & ice cafe Cremova, Kielce

Obraz
   Pomyślałam sobie że na blogu panuje chaos i pora wprowadzić jakieś zmiany. Istniejemy na falach internetu już ponad miesiąc. Przypomnę Wam że tworzymy blog we dwójkę - Piotrek gotuje i tworzy przepisy, ja (Alina) zajmuję się stroną graficzną. Nasz główny cel to dzielenie się z Wami przepisami na najsmaczniejsze dania kuchni włoskiej. Ale jak to się mówi, nie samą kuchnią (włoską) człowiek żyje (choć bez niej na pewno byłoby gorzej). Więc wkradają się tu moje przepisy na desery, które fascynowały mnie od zawsze jako "konsumenta". W pewnym momencie odkryłam dla siebie równie fascynujący proces ich tworzenia jak i ogrom satysfakcji kiedy moje dzieło się uda. Największą przyjemnością w gotowaniu oczywiście jest karmienie bliskich osób. Ich uśmiech na twarzach podczas jedzenia i zachwyt wart o wiele więcej niż gwiazdki Michelin.     O czym to ja... Aha... o porządku. Pomyślałam że przydałyby się serie tematyczne. Pierwszą, którą Wam proponuje będzie miała nazwę "...

Parmigiana z bakłażanem

Obraz
    Witajcie drodzy czytelnicy! Jesteśmy z powrotem po udanej regeneracji sił. Odwiedziliśmy Kielce i okolice, jesteśmy pod wrażeniem przyrody tego regionu i samego miasta. Zadbane przytulne centrum z mnóstwem kawiarenek przypomniało nam rodzimą Łódź swoją długą centralną ulicą. Lecz nie mamy niestety tak pięknie wspinających się ku górze uliczek i starego centrum. No i oczywiście najważniejsza perełka Kielc - Dawny Pałac Biskupów Krakowskich.     W następnym poście opowiem Wam z jakim smakiem na zawsze będą kojarzyć się nam Kielce, co warto odwiedzić, gdzie smacznie zjeść i dlaczego w Kielcach trzeba pójść do kina. A póki co przygotowaliśmy dla Was kolejny specjał kuchni włoskiej. Przepis został dobrany specjalnie ze względu na sezonowe warzywa takie jak bakłażan i cukinia. Choć w naszym przepisie głównym bohaterem jest bakłażan, można go również zamienić na cukinie. Przedstawiam Wam włoską zapiekankę o jak to melodycznej nazwie Parmigiana di melanzane . We...