Lasagne Alla bolognese
Lasagne Alla bolognese pochodzi z regionu Emilia-Romania. W 1982 roku bolońska delegacja Włoskiej Akademii Kuchni zarejestrowała w Izbie Handlowej w Bolonii oficjalny przepis na sos. Tradycja jego przyrządzania ma być odtąd kontynuowana w należyty sposób, i to nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie.Przedstawiamy Wam oryginalny włoski przepis na ten kulinarny przebój który podbił cały świat. Przygotowanie tego dania na pewno jest bardzo czasochłonne, dlatego warto wypróbować nasz przepis w weekend, kiedy tego czasu zazwyczaj jest trochę więcej. Ale mam również dobre wieści, podczas gotowania przekonacie się ze przyrządzenie lazanii nie jest takie trudne jakie się może wydawać.
Lasagne Alla bolognese idealnie sprawdzi się jako danie na specjalną okazje. Mogę Wam zagwarantować że nie obejdzie się bez dokładki.
Składniki:
Składniki:
Sos Bolognese
- mięso mielone wieprzowe - 250 gr
- mięso mielone wołowe - 250 gr
- oliwa z oliwek - 4 łyżki
- masło 82% - 50 gr
- cebula - 1 szt
- marchewka- 1 szt
- seler - 1/2 łodygi
- boczek parzony chudy -100 gr
- mleko - 1 szklanka
- rosół lub bulion warzywny - 250 ml
- czerwone wino -150 ml
- passata di pomodoro lub puszka pomidorów w kawałkach - 250 ml
- makaron Lasange -1 paczka 250 gr (osobiście polecam marki De Cecco lub Agnesi)
- parmezan tarty - około 100 gr
- mleko - 700 ml
- masło 82% - 100 gr
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie :
Sos bolognese
Przygotowanie Lasagne Alla
Bolognese należy rozpocząć od sosu bolognese (Ragu` Alla Bolognese). Z uwagi na to, iż zajmuje to sporo
czasu polecam przygotować go dzień wcześniej.
Na dużą patelnię wlewamy 4 łyżki
oliwy z oliwek, dodajemy łyżkę stołową masła. Gdy oliwa i masło się rozgrzeją
dodajemy pokrojoną drobno cebulę, seler oraz startą marchew. Całość smażymy na
małym ogniu 10 minut co chwilę mieszając.
Następnie dodajemy pokrojony w drobną
kostkę boczek i podkręcamy nieco ogień. Jak boczek się podrumieni dodajemy
mięso. Rozgniatamy mięso na patelni tak by je dobrze rozdrobnić i mieszając
całość smażymy do momentu gdy mięso „ zbrązowieje”.
Dodajemy następnie 150 ml czerwonego
wina. Mieszamy całość, zmniejszamy ogień i pozwalamy winu odparować (około 10
– 15 minut).
Następnie dodajemy 250 ml passaty
lub zamiennie 1 puszkę pomidorów pokrojonych. Mieszamy całość i pozostawiamy
pod przykryciem na maleńkim ogniu na około 30 minut. Kontrolując by sos nie
zrobił się nazbyt suchy dodajemy w trakcie po trochu rosołu lub bulionu. Po 30
minutach gdy dodany rosół się wchłonie
dodajemy szklankę mleka. Dokładnie mieszamy i znów pozostawiamy pod przykryciem
do wchłonięcia mleka w sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe.
Sos beszamelowy
W garnku na małym ogniu roztapiamy
masło. Dodajemy ciepłe mleko a następnie dosypujemy powoli mąkę cały czas
mieszając tak by uniknąć powstawania grudek i przywierania sosu do spodu
naczynia. Wymieszawszy kolejną „partię” mąki dosypujemy resztę cały czas
mieszając. W ten sposób gotujemy sos około 10 minut.
Na końcu przyprawiamy do
smaku odrobiną soli, pieprzy i gałki muszkatołowej. Pamiętajcie by sos nie był
zbyt gęsty gdyż trudno go będzie potem rozsmarować na latanii i sosie Ragu.
W końcowym etapie przygotowania
Lazanii można dodać 2-3 łyżki sosu beszamelowego do sosu Ragu by był bardziej
kremowy.
Przygotowanie Lazanii
Ważne by przygotować przed
zapiekaniem makaron. Do gotującej osolonej wody z
dodatkiem oliwy wrzucamy do 2-3 listki makaronu Lasagne i gotujemy około 3
minuty. Następnie wyjmujemy na talerz oddzielnie nie nakładając na siebie.
Czynność powtarzamy ze wszystkimi listkami.
W międzyczasie rozgrzewamy piec do
180 stopni. Naczynie
żaroodporne o wymiarach 30x20 cm wysmarować oliwą. Położyć warstwę makaronu
Lasagne, następnie sos Ragu, beszamel i odrobinę startego parmezanu. Następnie
układamy kolejną warstwę makaronu Lasagne. Dalej wykładamy na makaron sos Ragu,
beszamel i znów odrobinę parmezanu. I tak kontynuujemy do wyczerpania zapasów
składników. Ostatnią warstwę polecam na wierzch przykryć tylko beszamelem i hojnie posypać startym parmezanem.
Nasze
Lasagne Alla Bolognese jest gotowe by zapiec je w piekarniku. Wstawiamy do piekarnika na około 30 – 40 minut.
Dobre rady
Zawsze makaron Lasagne gotujcie 3
minutki. Nie wierzcie tym co przygotowali lazanie układając po prostu makaron z
pudełka do naczynia. Nigdy w piekarniku makaron nie zmięknie na tyle podczas
pieczenia by dało się go ze smakiem zjeść.
Układanie warstw – pamiętajcie by
układając warstwy makaronu w naczyniu żaroodpornym każdą warstwę układać w
przeciwnym „kierunku” do poprzedniej warstwy. Pozwoli to nam by nasza lazania
po upieczeniu i podzieleniu na porcje nie rozpadła nam się podczas wyjmowania z
naczynia.
Bon appetit!!!
Komentarze
Prześlij komentarz