Pasta gorgonzola e noci – makaron z gorgonzolą i orzechami włoskimi
Dzisiaj przedstawiamy Waszej uwadze szybkie, proste danie z
makaronu, które zarazem łączy w sobie wyszukane smaki. Jeśli macie
niespodziewanych gości, może być to Wasz popisowy przepis, z którym szybko się
uporacie i sprawicie duże wrażenie.
Makaron z gorgonzolą i orzechami to nieodparty klasyk. Główną
rolę w tym daniu odgrywa oczywiście gorgonzola, ser który się kocha lub
nienawidzi. Jest to krowi ser, z zielono-niebieską pleśnią o wyraźnym, ostrym
smaku. Nazwę swoją zawdzięcza jednej z miejscowości w prowincji Mediolan.
Gorgonzola dodaje daniu kremowy pikantny smak idealnie łącząc
się z orzechem. Podkręcić jeszcze bardziej smak można za pomocą innego sera, dodając
na koniec parmezan czy pecorino. Do tego kieliszek białego wytrawnego wina i voilà, Wasza uroczysta kolacja już czaruje gości.
Składniki:
- makaron Pennoni (lub Penne Rigate) - 500 gr
- gorgonzola – 200 gr
- orzechy włoskie – 100 gr
- śmietanka słodka 30% - 150 ml
- czosnek – 2,3 ząbki
- oliwa - 2 łyżki
- masło - 2 płaskie łyżki stołowe
- gałka muszkatołowa – 1 mała łyżeczka
- sól, pieprz – do smaku
- parmezan – do posypania 50 gr.
Przygotowanie :
Z uwagi na to, iż kluski te przygotowuje się dość szybko nie
marnujmy czasu i wstawmy na ogień duży garnek z wodą do gotowania makaronu.
W małym rondelku rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oliwy.
Dodajemy zmiażdżone lub posiekane drobno ząbki czosnku. Płomień nie powinien
być duży. Jak tylko czosnek zacznie brązowieć zmniejszamy do minimum ogień,
dodajemy łyżeczkę gałki muszkatołowej i dokładnie mieszamy całość przez krótką chwilkę. Zdejmujemy
z ognia, odstawiamy.
Orzechy włoskie kroimy nożem lub rozdrabniamy w moździerzu.
Parmezan ścieramy.
Gdy woda na makaron zacznie wrzeć solimy 1,5 łyżki, dodajemy odrobinę oliwy. Wrzucamy
makaron (ustawcie minutnik na 2-3
minuty wcześniej od czasu gotowania pokazanego na opakowaniu).
W tym czasie w większym rondlu podgrzewamy łyżkę masła,
dodajemy pokrojoną na kawałki gorgonzolę, zmniejszamy ogień. Dodajemy 150 ml
słodkiej śmietanki, mieszamy do połączenia składników. Przed końcem gotowania
makaronu dodajemy zawartość małego rondelka ( czosnek z gałką), dodajemy świeżo
zmielony pieprz i w zależności od smaku odrobinę soli. Całość mieszamy,
zdejmujemy z ognia.
Makaron dokładnie odcedzamy
i ponownie wsypujemy do garnka.
Włączamy wolny ogień. Dodajemy sos z gorgonzoli, część rozdrobnionych
orzechów i odrobinkę parmezanu. Dokładnie całość mieszamy. Zdejmujemy z ognia
po krótkiej chwili.
Przekładamy na talerze. Dekorujemy wierzch orzechami,
parmezanem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. W trakcie jedzenie nie
krępujcie się dosypywać orzechy na wierzch waszych klusek. Stanowią fantastyczne połączenie z
niepowtarzalnym smakiem gorgonzoli „zabarwionej” nutką gałki i czosneczku.
Bon appetit!
Komentarze
Prześlij komentarz