Ciasto ze śliwką dla zabieganych
Sezon
na śliwki wciąż trwa. Ten cudowny owoc pasuje niemal do wszystkiego: mięsa, pasztetów,
wypieków. A przy tym korzystnie wpływa na trawienie. Więc można nim
zajadać się dowoli. Warto również eksperymentować ze śliwką w kuchni oraz mieć parę
sprawdzonych przepisów.
Jednym
z takich przepisów u mnie jest ciasto ze
śliwką. Puszyste, cynamonowe, delikatne. Nie wymaga dużo czasu. Zawiera
składniki które są zazwyczaj pod ręką (zawsze dbam żeby mąka nigdy się nie
skończyła J). Biorąc za podstawę ciasto możecie dodać do niego
swoje ulubione dodatki: jabłka, orzechy, kandyzowane owoce.
Składniki:
- Jajka – 3 szt
- Cukier – 150 gr
- Masło (temperatury pokojowej) – 175 gr
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Soda (zgasić sokiem z cytryny) – 1/3 łyżeczki
- Cukier waniliowy – 2 łyżeczki
- Cynamon
- Mąka – 200 gr
- Śliwki – 0,5 kg
Przygotowanie:
Jajka z cukrem ubić na gęstą białą masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Chwile miksujemy, dodajemy masło. Ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy mąkę.
Rozgrzewamy
piekarnik do 190 C.
Żeby
nie było stresu przy wyjmowaniu ciasta, ja kładę na dno foremki papier do
pieczenia i delikatnie smaruję go masłem. Średnica mojej foremki 23 cm.
Przygotowane
ciasto wlewamy do foremki. Kroimy śliwki w paski. Układamy je na górze ciasta,
lekko je zatapiając. Posypujemy cynamonem całość (jeśli lubimy tą przyprawę) i
wstawiamy ciasto na 40 min do piekarnika.
Ja
lubię to ciasto na ciepło serwować z lodami. Można oczywiście podawać je jak
wystygnie. Jakie będą Wasze ulubione kompozycje, chętnie się dowiem J
Bon
appetit!!!
idealne <3
OdpowiedzUsuńNiezmiernie mi miło :)
UsuńO to coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że przepis się sprawdzi i będzie jednym z twoich ulubionych ;)
UsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńDziękujemy Natalia! Nasz blog przebywał na macierzyńskim 😁 ale takie komentarze zachęcają nas do aktywnego powrotu ❤️
Usuń