Kuchnia włoska, bez tego ani rusz cz. 1


         Żeby zacząć gotować po włosku niezbędnych jest kilka składników. Wybraliśmy dla ciebie te które będą najczęściej pojawiać się w naszych przepisach. Oto nasza lista         „must have”.  Bez poniższego „wyposażenia” wasza włoska kuchnia będzie niczym Rzym bez Fontanny di Trevi… 
  • Oliwa - królowa włoskiej kuchni, wykorzystywana niemal do wszystkiego. Oliwa we Włoszech jest tak różnorodna jak i kraj z którego pochodzi. Jedna lepiej pasuje do dań rybnych, druga do mięsa. Ale nam wystarczy jeden rodzaj dobrej jakości oliwy extra virgin (z pierwszego tłoczenia oliwek). Taka oliwa nadaje się zarówno do sałatek jak i do smażenia. 
  • Ocet balsamiczny - nadaje cudowny kwaśno-słodki smak daniom. Ocet balsamiczny jest przygotowywany z soku winogron, gotowany do momentu aż stanie się gesty     i słodki. Ta włoska specjalność pochodzi z miasta Modeny. W Polsce jest niewątpliwie duży wybór tego typu produktu, funkcjonuje pod nazwa                Aceto Balsamico di Modena. 
  • Natka pietruszki - jesteście zaskoczeni? Tą cudownie pachnące roślinę znajdziesz praktycznie w każdym włoskim daniu, bo włosi wiedzą co jest dobre. Dodaje potrawom orzeźwiający smak. Żeby natka pietruszki została świeża jak najdłużej, namocz ją, owiń w papierowy ręcznik i wsadź do lodówki (w najcieplejsze miejsce). Żeby zawsze była pod ręką, polecamy posiekać pietruszkę, wsadzić do plastikowego pudelka i zamrozić. 
  • Czosnek - cóż za seksowna roślina. Nic tak nie wywołuje apetyt jak zapach czosnku! Pełny zdrowia i smaku nie raz pojawi się w naszych przepisach i zawróci tobie        w głowie. Uwielbiamy czosnek, nie boimy się go używać (nawet w nadmiarze) więc musimy  zawsze mieć go pod ręką. 
  • Bazylia - tylko świeża w doniczce. Nie tylko uroczo wygląda na stole lecz również dodaje niepowtarzalny aromat naszym daniom. Listki bazylii często służą dekoracja dla gotowego dania. A pomidory zakochały się w niej od pierwszego wejrzenia. 
  • Czarny ziarnisty pieprz - dodaj go na końcu wokół talerza i zobaczysz jak przeobrazi się twoje danie. Aromat świeżo zmielonego pieprzu i lekko pikantny smak to niezbędny atrybut każdej pasty. 
  • Pomidory bez skorki - pomidory z puszki krojone lub całe od teraz nie powinny znikać z twojej domowej spiżarni. Najwygodniej kupić pomidory w puszcze całe, będą bardziej uniwersalne zawsze można je będzie pokroić lub rozgnieść na potrzeby przepisu. Pomidory bez skorki to podstawa wielu sosów i dań.
  • Sery - twarde dojrzewające sery starte na wiórki są jak wisienka na torcie                   w większości past. Bywają  zarówno składnikiem dań jak i dekoracją. Serów jest ogromna ilość, które właściwie nam pasują? Zapamiętajcie tych kilka nazw i nie będziecie mieć problemu z wyborem. 
        Parmigiano Reggiano - twardy ser o orzechowym smaku z niepasteryzowanego                  krowiego mleka. 
Pecorino Romano - ostry w smaku przygotowywany z owczego mleka. Zdecydowanie najbardziej tłusty i intensywny w smaku.

Grana Padano - podobny do parmezanu z lekką orzechową nutką. Rożni się od parmezanu tym że produkowany jest wyłącznie z mleka krów które odżywiają się sianem i trawą.

Polecamy spróbować każdy z nich, ich wyrazisty smak nie pozostanie obojętny.       W naszym domu zawsze się znajdzie kawałek parmezanu.

    Chętnie przybliżymy w przyszłości temat serów o których można rozmawiać bez końca. Przyjrzymy się z detektywistyczną precyzją różnym rodzajom klusek. Napijemy się razem wina dyskutując o tym które lepsze i jakie do czego pasuje.         No i oczywiście zdradzimy tobie przepisy które podbiły serce (czy może raczej podniebienie) nasze i naszych przyjaciół. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pappardelle z polędwicą wołową

Spaghetti z boczkiem, salsą truflową i mascarpone

Pappardelle w śmietankowym sosie z kurkami i boczkiem