Spaghetti z boczkiem, salsą truflową i mascarpone

Poniedziałek jest dniem którego wielu z nas nie lubi. Pogoda w tym tygodniu przypomina raczej wczesną jesień niż środek lata. 
Jakie macie sztuczki, rytuały na poprawienia humoru? Jak sobie radzicie z początkiem tygodnia? A może tak jak my skupiacie się na przyjemnych rzeczach?
W tym tygodniu świętowaliśmy jego początek wyjątkowym daniem. Wyjątkowe jest z powodu jednego ze składników. Zapach jego jest tak szaleńczo intensywny że nie można go z niczym pomylić. 
Przedstawiamy wam w blasku świec i  kłębie unoszących się aromatów - trufla. Jednego z najbardziej drogich grzybów na świecie. 
Dzisiejszy przepis na pastę jest bardzo prosty w przygotowaniu ale wyjątkowo wyrafinowany. 



Składniki
  • chude podgardle wieprzowe – 350 gr (może być w zamian boczek)
  • mascarpone  - opakowanie 250 gr
  • śmietanka słodka 12% - 100 ml
  • czosnek – 3 ząbki
  • salsa tartufata – 3 łyżeczki małe
  • oliwa truflowa – 1 łyżka stołowa
  • szalotka – 1 mała; ( może być w przyprawie)
  • pieprz
  • masło – 1 łyżeczka mała
  • parmezan – opcjonalnie garść.
  • makaron – spaghetti – 500 gr




Przygotowanie:

     Do okrągłej miski włóż mascarpone, dodaj 100 ml śmietanki 12%, odrobinę pieprzu, 2 łyżeczki salsy truflowej, jedną łyżeczkę oliwy truflowej i garstkę parmezanu. Całość dokładnie zamieszaj, tak by powstały sos zgęstniał i włóż go do lodówki.
     Pokrój podgardle w paski. Na patelnię o szerokim dnie na średnim ogniu wlej odrobinę oliwy, dodaj łyżeczkę masła. Gdy masło się roztopi w oliwie dodaj drobno posiekaną szalotkę oraz zmiażdżone główką noża 3 ząbki czosnku.
      Gdy szalotka i czosnek się zarumienią dodaj podgardle i smaż od czasu do czasu mieszając by nie przywarło do dna patelni.  Dodaj świeżo zmielony pieprz. Smaż około 10 minut. W trakcie gotowania makaronu dodaj do podgardla 2 łyżki stołowe wody z gotowania. Przemieszaj i zdejmij z ognia.
    Odpowiednio wcześniej zacznij gotować  5 litrów wody w garnku na makaron. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj 1 i ½ łyżki stołowej soli i łyżkę oliwy. Wrzuć makaron pamiętając by gotować go około 1,5 minuty krócej niż na opakowaniu.
    Dokładnie odcedź makaron. Włóż go z powrotem do garnka, dodaj podgardle z patelni. Delikatnie przemieszaj by nie uszkodzić makaronu.
  Dodaj sos z lodówki . Dokładnie przemieszaj. Dodaj do całości jeszcze jedną łyżeczkę salsa tartufata. Przemieszaj.
    Natychmiast podawaj posypane odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i skropione oliwą truflową.

Bon appetit!!!

Dobre rady

Podgardle – fantastycznie nadaje się zamiast boczku do makaronu. Jest chudsze, smaczniejsze i zdrowsze.

Pamiętajcie by pokroić je w paski o długości 4cm i szerokości 0,5cm. Dlaczego? W ten sposób podgardle (lub boczek) na patelni przyrumieni się  pozostając sprężystym a nie „zeskwarczy”.

Komentarze

  1. Witam,
    Przepis brzmi pysznie jednak mam jedną wątpliwość. Pogdardle lub boczek maja być surowe, parzone czy wędzone?
    Pozdrawiam
    Paweł

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Najlepiej parzone , posmak wędzenia tu przy mascarpone i truflach moim zdaniem przeszkadza... Proszę pamiętać by wybrac możliwie "chudy" boczek ... Smacznego

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pappardelle z polędwicą wołową

Pappardelle w śmietankowym sosie z kurkami i boczkiem