Pappardelle w śmietankowym sosie z kurkami i boczkiem



  Nie było nas tu przez caaaały tydzień. Byliśmy zabiegani z powodu przeprowadzki do nowego lokum. Niedługo będziemy nadawać swoje przypisy z naszej nowej uroczej kuchni. Będziemy mieć dla was jeszcze jedną niespodziankę. Ale o tym wkrótce J
  Pomimo tego wielkiego zamieszania nie mogliśmy nie przygotować dla was nowego przepisu. Zwłaszcza że zaczął się sezon kurkowy i trzeba zdarzyć się nacieszyć ich wyrazistym i delikatnym smakiem. Dla tych co uwielbiają grzyby jest to okazja do wypróbowania nowych smaków. 
Z kurek możemy zrobić farsz do pierogów lub naleśników, dodać je do jajecznicy. Jeśli chcecie mieć je na zapas, śmiało można je zamarynować lub zamrozić. Jedynie czego lepiej z nimi nie robić, to suszyć, bo stracą wtedy swój aromat. 
  Przedstawiamy dzisiaj waszej uwadze nasz sposób na kurki. Lubimy łączyć grzyby z delikatnym śmietankowym sosem który łagodnie podkreśla wyrazisty smak głównego składnika. Ten przepis zawiera również boczek który idealnie łączy się z kurkami i urozmaica danie. Można oczywiście ten przepis zrobić w wersji wegetariańskiej. Na koniec ozdobiliśmy talerz pieprzem oraz pietruszką, która swoją świeżością nadaje temu daniu autentyczny letni smak. 


Składniki:

  • chude podgardle wieprzowe – 100 gr ( może być w zamian boczek)
  • kurki – 250 gr
  • śmietanka słodka 12% - 150 ml
  • czosnek – 1 ząbek
  • masło – 2 łyżeczki
  • parmezan – opcjonalnie garść
  • makaron – pappardelle all'uovo  – 500 g
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka stołowa + 1 łyżka do gotowania makaronu;
  • pietruszka – garść
  • pieprz
  • sól



Przygotowanie


   Podgardle pokrój w paski (4cm x 0,5cm). Na patelnię o szerokim dnie na średnim ogniu wlej odrobinę oliwy. Gdy oliwa się nagrzeje dodaj zmiażdżony główką noża  ząbek czosnku. Gdy się zarumieni dodaj podgardle i smaż od czasu do czasu mieszając by nie przywarło do dna patelni.  Dodaj świeżo zmielony pieprz. Smaż około 10 minut.
   W międzyczasie umyj dokładnie kurki. Wysusz je delikatnie owijając w papierowy ręcznik. Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę stołową masła na średnim ogniu. Włóż kurki. Zamieszaj. Pozwól grzybom lekko się podsmażyć, mieszając od czasu do czasu. Gdy kurki „ puszczą” wodę odlej jej nadmiar i posól delikatnie. Smaż jeszcze chwilę na mniejszym ogniu. Dodaj następnie 150 ml słodkiej śmietany. Całość zamieszaj. Gdy sos zacznie lekko gęstnieć dodaj garść parmezanu, świeży pieprz z młynka, odrobinę pietruszki i ponownie całość zamieszaj.
  Podsmażenie podgardla i przygotowanie sosu z kurek powinno zająć czas potrzebny dla zagotowania wody na  kluski.   
    Gdy woda zacznie wrzeć dodaj 1 i ½ łyżki stołowej soli i łyżkę oliwy. Wrzuć makaron pamiętając by gotować go oczywiście  około 1,5 minuty krócej niż na opakowaniu.
Dokładnie odcedź makaron. Włóż go z powrotem do garnka dodając jeszcze łyżkę masła. Dodaj podgardle z patelni. Dodaj sos z kurek. Dokładnie przemieszaj.
Pappardelle z kurkami wyłóż na talerze , dodaj na wierzch świeżo zmielony pieprz i posyp odrobiną pietruszki.

Bon appetit!!!

Dobre rady

(Na pewno wiecie ale dla tych którym się zapomniało)

Gotując wodę na kluski sól dodajemy dopiero gdy woda zacznie wrzeć… dlaczego? W innym wypadku gdy sól dodamy od razu do wody i postawimy na ogień, woda będzie  dochodzić do wrzenia dużo dłużej, niż bez soli. Zaoszczędzimy zatem czas i gaz J

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pappardelle z polędwicą wołową

Spaghetti z boczkiem, salsą truflową i mascarpone