Pappardelle z polędwicą wołową

Moje pierwsze kluski w których wykorzystałem „czerwone mięso”. Danie, które przyrządzam raczej rzadko, może raczej przy specjalnych okazjach. Dlaczego? … Wymaga czasu. O ile zazwyczaj kuchnia włoska i niezliczone możliwości i wariacje makaronu, sosów  dodatków pozwalają nam na szybko przygotować kluski dla znajomych (którzy nieoczekiwanie wpadli z wizytą)  z tego co mamy „pod ręką” lub w lodówce. O tyle wołowina, by wydobyć z niej ten niepowtarzalny smak, wymaga od kucharza cierpliwości, pietyzmu i kilku sztuczek o których wam opowiem.
W zamian, zaufajcie mi, przyrządzona w sosie który wam proponuję odpłaci się fantastyczną ferią aromatu i smaku, walorami smakowymi jakże nieosiągalnymi  w przypadku każdego innego rodzaju mięsa. Mam nadzieję, że poniższe danie zaskoczy was równie bardzo jak i nas za pierwszym razem jak je kosztowaliśmy.



Składniki:

  • Polędwica wołowa – 350gr
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Por - ½ 
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
  • Garść pietruszki
  • Kilka listków bazylii ( opcjonalnie)
  • Czerwone wytrawne wino ( najlepiej Chianti) – 150 ml
  • Krojone pomidory - 1 puszka 
  • Passata di Pomodoro ( przecier pomidorowy) – 150 ml
  • Masło – ¼ kostki
  • Pappardelle all’uovo ( szerokie wstążki jajeczne) – 500 gr
  • Sól , pieprz

Przygotowanie:


     Polędwicę wołową pokrój w paski, włóż w miskę, zalej 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj świeżo zmielony pieprz, małą łyżeczkę pokrojonego drobno rozmarynu, starty ząbek czosnku. Całość przemieszaj, zakryj miskę i odłóż do lodówki na kilka godzin, tak by mięso „ przeszło” aromatem ziół.
     Na patelnię o szerokim dnie na średnim ogniu wlej odrobinę oliwy, dodaj łyżkę masła. Gdy masło się roztopi w oliwie dodaj pora pokrojonego     w dość cienkie krążki oraz dwa posiekane ząbki czosnku.
    Jak tylko zaczną się rumienić dodaj paski polędwicy,  zwiększ ogień i dokładnie wymieszaj by składniki się połączyły. Smaż polędwicę od czasu do czasu mieszając by zapobiec przywieraniu do dna patelni. Gdy polędwica się zarumieni ( około 10 minut) dodaj wino, zamieszaj, zmniejsz ogień na mały, i gotuj polędwicę w winie około 15 minut (tak by większość wina wyparowała), od czasu do czasu mieszając.
  Następnie dodaj puszkę pomidorów, 150 ml passaty, dokładnie zamieszaj. Zakryj patelnię przykrywkę  i pozostaw na kolejne 15-20 minut na wolnym ogniu by sos delikatnie zgęstniał a polędwica zmiękła i skruszała. Od czasu do czasu przemieszaj sos. Sprawdź widelcem mięso, czy jest dość miękkie. Dodaj garść świeżej pietruszki, świeży zmielony pieprz i ponownie zakrytą patelnię pozostaw na wolnym ogniu na kolejne 5 minut.
    W międzyczasie zagotuj garnek 5 litrów wody. Gdy woda zacznie się gotować dodaj 1 i ½ łyżki stołowej soli i łyżkę oliwy. Wrzuć Papardelle pamiętając by gotować je około 1,5 minuty krócej niż na opakowaniu.
  Dokładnie odcedź makaron. Włóż go powrotem do garnka, dodaj resztę masła. Delikatnie przemieszaj by nie uszkodzić makaronu. Dodaj sos z mięsem. Dokładnie przemieszaj.
   Serwuj Pappardelle z wołowiną na talerzu posypane świeżym pieprzem, odrobiną rozmarynu, opcjonalnie pokruszonych listków bazylii, po wierzchu skropione oliwą z oliwek.

Bon appetit!!!

Dobre rady

Makaron Pappardelle all’ uovo – to szerokie wstążki makaronu jajecznego. Gotuje się je dość szybko (jak każdy makaron jajeczny). Pamiętajcie – nie ma nic gorszego jak rozgotowane kluski.


Makaron ten możecie zastąpić innym „płaskim” szerokim makaronem np. Tagliatelle lub Fettuccine.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Spaghetti z boczkiem, salsą truflową i mascarpone

Pappardelle w śmietankowym sosie z kurkami i boczkiem