Ciambella


Prosto, szybko, smacznie. Tak można scharakteryzować włoską kuchnie i deser który Wam dzisiaj przedstawię nie jest wyjątkiem.
Każdy z nas ma swoje rytuały na rozpoczęcie dnia. Znajdą się wśród Was na pewno ci którzy zaczynają go od "małej czarnej" lub dużego kubka z mlekiem.
Cudowny aromat napełniający dom pomaga pogodzić się  z myślą o czekającym na nas trudnym dniu, z niezbyt ładną pogodą za oknem i innymi przeciwnościami losu. A co jeśli wpleść w poranek kawałek puszystego smacznego ciasta? Czy lubicie kawę czy herbatę a może wolicie szklankę mleka, ciambella idealnie sprawdzi się przy każdej okazji. Można ją podawać z dżemem, miodem lub gałką lodów.

W przygotowaniu ciambelli może być pomocny mikser ale nie jest on konieczny. Jeśli nie macie go pod ręką, wystarczy wam łopatką żeby zamieszać wszystkie składniki. Natomiast potrzebna wam będzie waga. Zasada prosta. Masa poszczególnych składników jest identyczna z masą jajek w skorupkach. Ja do pieczenia  wykorzystuję okrągłą foremkę z dziurką ze względu na tradycyjny wygląd tego ciasta.

Składniki:


  • 5 jajek 
  • cukier
  • mąka
  • pół łyżki proszku do pieczenia
  • masło 



Przygotowanie:

Ubijamy jajka. Dodajemy cukier. Kontynuujemy ubijanie przez 10 minut. Dodajemy masło, które wcześniej wyjmujemy z lodówki gdyż dodane, powinno być w temperaturze pokojowej.
Do maki dodajemy pól łyżki proszku do pieczenia. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie je mieszamy.
Foremkę smarujemy masłem. Wlewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Wstawiamy ciasto na 30-40 minut.

Całość po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Bon appetit!!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pappardelle z polędwicą wołową

Spaghetti z boczkiem, salsą truflową i mascarpone

Pappardelle w śmietankowym sosie z kurkami i boczkiem