Czekoladowe trufle
Wypróbowałam ostatnio przepis na czekoladowe trufle. Genialne małe
gorzko-słodkie kuleczki. Wgryzając się zębami próbujesz pierwszy kęs i odlatujesz
na inną planetę. Tak mocno czekoladowe cudeńka z nutką likieru. A ile ciekawych
ulubionych kompozycji można stworzyć na ich podstawie: z orzechami, żurawiną, wiśnią,
sezamem.
Ręcznie przygotowane trufle z
ulubionymi dodatkami ładnie opakowane mogą być wspaniałym prezentem dla
bliskiej osoby. Ich przygotowanie nie skradnie Wam dużo czasu a ich smak sprawi
że już nie sięgniecie po te ze sklepowej półki.
Składniki:
- śmietanka 30% - 25 g
- miód - 20 g
- czekolady mlecznej - 200 g
- czekolady deserowej - 25 g
- likier - 35 g
- masło - 35 g
- kakao
Przygotowanie:
Gotujemy śmietankę z miodem. Rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do rozpuszczonej czekolady śmietankę, masło i likier.
Dokładnie mieszamy całość. Masę odstawiamy do lodówki.
Kiedy masa zesztywnieje za pomocą łyżeczki formujemy kuleczki i obtaczamy w kakao.
Gotowe trufelki najlepiej przechowywać w lodówce.
Gotowe trufelki najlepiej przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz