Czekoladowe trufle



  Wypróbowałam ostatnio przepis na czekoladowe trufle. Genialne małe gorzko-słodkie kuleczki. Wgryzając się zębami próbujesz pierwszy kęs i odlatujesz na inną planetę. Tak mocno czekoladowe cudeńka z nutką likieru. A ile ciekawych ulubionych kompozycji można stworzyć na ich podstawie: z orzechami, żurawiną, wiśnią, sezamem.

  Ręcznie przygotowane trufle z ulubionymi dodatkami ładnie opakowane mogą być wspaniałym prezentem dla bliskiej osoby. Ich przygotowanie nie skradnie Wam dużo czasu a ich smak sprawi że już nie sięgniecie po te ze sklepowej półki.


Składniki:

  • śmietanka 30% - 25 g 
  • miód - 20 g
  • czekolady mlecznej - 200 g 
  • czekolady deserowej - 25 g
  • likier - 35 g 
  • masło - 35 g 
  • kakao



Przygotowanie:

Gotujemy śmietankę z miodem. Rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do rozpuszczonej czekolady śmietankę, masło i likier.
Dokładnie mieszamy całość. Masę odstawiamy do lodówki.
Kiedy masa zesztywnieje za pomocą łyżeczki formujemy kuleczki i obtaczamy w kakao.
Gotowe trufelki najlepiej przechowywać w lodówce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pappardelle z polędwicą wołową

Spaghetti z boczkiem, salsą truflową i mascarpone

Pappardelle w śmietankowym sosie z kurkami i boczkiem