Ciasto marchewkowe z orzechami. Rude, wilgotne i bez smaku marchewki


  Dzielę się z Wami tym razem trafionym przepisem na ciasto marchewkowe. Po praz pierwszy spróbowałam go parę lat temu w kawiarni nie wiedząc że głównym składnikiem tego ciasta jest marchewka. Nie przypadam za nią i nie mogłam sobie wcześniej wyobrazić jej zastosowania w deserach. Przypadkowe odkrycie przerodziło się w miłość od pierwszego gryza.
  Intensywny pomarańczowy kolor i ta niesamowita miękkość. To ciasto rozpływa się w ustach. Spodoba się Wam na pewno jeszcze z jednego powodu - nie może nie wyjść i jest tak proste, że będziecie mogli go piec z zamkniętymi oczami. Wymaga nie wiele składników i tak naprawdę to co do niego dorzucicie jest kwestią własnych upodobań.


Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • soda - 2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • cynamon - 2 łyżeczki
  • cukier - 1,5 szklanki
  • jajka - 4 szt
  • marchewka - 3-4 sztuki
  • olej - 1 szklanka
  • orzechy - 3/4 szklanki



Przygotowanie:

  Ubijamy jajka z cukrem na gęstą białą masę. Dodajemy olej.
  Przesiewamy mąkę przez sitko. Dodajemy do niej pozostałe suche składniki. Wlewamy do suchych składników jajka zmieszane z cukrem i olejem. Ubijamy przez chwilę mikserem.
  Dodajemy marchewkę i orzechy. Mieszamy intensywnie łyżką.
  Ja korzystam z kwadratowej foremki 28x24 cm. Wykładam ją papierem do pieczenia i oprószam delikatnie mąką.
  Do nagrzanego do 180 C piekarnika wstawiamy ciasto na 40-45 minut.

  Udekorować ciasto można gotowym lukrem lub rozpuścić tabliczkę mlecznej czekolady z łyżką masła. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pappardelle z polędwicą wołową

Spaghetti z boczkiem, salsą truflową i mascarpone

Pappardelle w śmietankowym sosie z kurkami i boczkiem