Ciasto marchewkowe z orzechami. Rude, wilgotne i bez smaku marchewki
Dzielę się z Wami tym razem trafionym przepisem na ciasto marchewkowe. Po
praz pierwszy spróbowałam go parę lat temu w kawiarni nie wiedząc że głównym składnikiem
tego ciasta jest marchewka. Nie przypadam za nią i nie mogłam sobie wcześniej wyobrazić
jej zastosowania w deserach. Przypadkowe odkrycie przerodziło się w miłość od
pierwszego gryza.
Intensywny pomarańczowy kolor i ta niesamowita miękkość. To ciasto rozpływa
się w ustach. Spodoba się Wam na pewno jeszcze z jednego powodu - nie może nie wyjść
i jest tak proste, że będziecie mogli go piec z zamkniętymi oczami. Wymaga nie
wiele składników i tak naprawdę to co do niego dorzucicie jest kwestią własnych
upodobań.
Składniki:
- mąka - 2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- soda - 2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- cynamon - 2 łyżeczki
- cukier - 1,5 szklanki
- jajka - 4 szt
- marchewka - 3-4 sztuki
- olej - 1 szklanka
- orzechy - 3/4 szklanki
Przygotowanie:
Ubijamy jajka z cukrem na gęstą białą masę. Dodajemy olej.
Przesiewamy mąkę przez sitko. Dodajemy do niej pozostałe suche składniki. Wlewamy
do suchych składników jajka zmieszane z cukrem i olejem. Ubijamy przez chwilę
mikserem.
Dodajemy marchewkę i orzechy. Mieszamy intensywnie łyżką.
Ja korzystam z kwadratowej foremki 28x24 cm. Wykładam ją papierem do
pieczenia i oprószam delikatnie mąką.
Do nagrzanego do 180 C piekarnika wstawiamy ciasto na 40-45 minut.
Udekorować ciasto można gotowym lukrem lub rozpuścić tabliczkę mlecznej
czekolady z łyżką masła.
Cudnie wygląda, brawa
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie
UsuńNa jakich oczkasz zetrzeć marchewkę?
OdpowiedzUsuńNa najmniejszych
Usuń