Tak bardzo czekoladowa tarta z czarną porzeczką


   A co powiecie na kawałek czegoś obłędnie czekoladowego? Myślę że się skusicie i to z wielką chęcią, bo przecież kto odmówi czekolady? 😉 A z taką pogodą jak ta za oknem, to ja nie widzę innego wyjścia niż z herbatą w ręku schować się pod koc. No i trzeba pod ten koc oczywiście wciągnąć talerzyk z jakimś deserem. On jest lekiem na całe zło. A że można się nim podzielić żeby uśmiech na twarzy pojawił się również u bliskiej osoby, to podwójna frajda. 
   W związku z powyższym dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na czekoladową tartę z czarną porzeczką. A co za tym idzie przygotujcie się na kruchy spód, ogromną ilość czekolady i genialnie przełamującą jej smak czarną porzeczkę. Deser idealnie pasuje do kawy i choć użyjemy do  przygotowania gorzkiej  czekolady, nie martwcie się, słodkości Wam nie zabraknie. 


Składniki: 

Kruche ciasto
  • żółtka jaj - 3 szt
  • masło - 100 gr
  • kakao - 30 gr 
  • cukier puder - 30 gr
  • mąka - 150 gr 
  • szczypta soli
  • dżem z czarnej porzeczki - 4-5 łyżek 
Ganasz
  • śmietanka 30% - 250 gr
  • czekolada deserowa 50-70% - 250 gr
  • miękkie masło - 50 gr
  • likier - 25 ml 


Przygotowanie:

Łączymy mąkę, kakao, cukier puder. Wlewamy do suchych składników 3 żółtka. Następnie dodajemy masło i całość mieszamy. Można użyć do tego noża, żeby posiekać wszystkie składniki. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
Wałkujemy ciasto i wykładamy nim formę. Widelcem robimy dziurki na spodzie ciasta. Po czym odstawiamy ciasto do Aby  zamrażalnika na 15-20 minut. Wtedy ciasto nie opadnie. Po wyjęciu z zamrażalnika włożyć ciasto do pieca.
Czas pieczenia około 13-15 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu tarty, odstawiamy do przestygnięcia. Dżem z czarnej porzeczki (ja wykorzystałam dżem własnej roboty) wlewamy do garnka żeby odparował a później ładnie się ściął. Zajmie to jakieś 5 minut. Gorący dżem od razu wylewamy na spód tarty. Wkładamy tartę z dżemem do lodówki do wystygnięcia. A w tym czasie bierzemy się za przygotowanie GANASZU.


250 gr śmietanki wlewamy do garnka i gotujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozdrobnioną czekoladę deserową. Mieszamy intensywnie do uzyskania jednolitej masy. Następnie bierzemy mikser i dodajemy do masy miksując 50 gr miękkiego masła i odrobinę likieru (ja dodałam o smaku krówki). 
Wyciągamy z lodówki tartę z dżemem (musi być sztywny), wylewamy ganasz. Najlepiej zostawić tartę na całą noc do zastygnięcia. Zalecane jest żeby tarta stygła w temperaturze pokojowej, lecz ja włożyłam do lodówki. Do cierpliwych nie należę 😉

Bon appetit!!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pappardelle z polędwicą wołową

Spaghetti z boczkiem, salsą truflową i mascarpone

Pappardelle w śmietankowym sosie z kurkami i boczkiem