25 październik - Światowy Dzień Pasty
Na
świecie istnieje około 600 rodzajów makaronu. Nazwy makaronów są związane nie
tylko z samym jego kształtem , są to również nazwy pochodzące ze świata zwierzęcego
i roślinnego, mogą być to nazwy części ciała ludzkiego, imiona a nawet części garderoby.
Najtrafniej moim zdaniem ich niezliczone kształty opisał jeden z włoskich autorów
Prezzolini:
„Makarony
są długie i krótkie, duże i małe, gładkie i chropowate, ostre i zaokrąglone, wygięte i
proste, karbowane, pofalowane i śliskie, wielkie, średnie i malutkie, podwójne
i pojedyncze, są również
cienkie i grube”.
Niektóre
z poniższych nazw mogą być Wam dobrze znane z naszych przepisów:
- Rigatoni (rurki)
- Fusili (świderki)
- Bavette (śliniaczki)
- Tagliatelle (wstążki)
- Penne (pióra ukośne ścięte na końcach)
- Bucatini (spaghetti o średnicy 3 mm z dziurką w środku)
Uwielbiam
rozmawiać o makaronach, jeszcze bardziej
je jeść. A to podobno najlepszy sposób na celebrowanie Światowego Dnia Pasty.
Więc ugotujcie sobie (i nie
tylko) ulubioną pastę i powoli delektujcie się jej smakiem.
A
może zaproście znajomych i razem ugotujcie własne eksperymentalne danie
z makaronu którego
jeszcze nie próbowaliście, bawiąc się sosami i dodatkami. Skorzystajcie z okazji,
poszerzajcie swoje kulinarne horyzonty, no i…
Bon Appetit!
Aż 600 rodzajów makaronów?? Wow! Zawsze się uważałam za fankę makaronów, a w tym momencie nie wiem, czy cieszyć się, że jest ich tak dużo (do wypróbowania), czy "wstydzić", że jednak pojęcia nie mam w tym temacie;)
OdpowiedzUsuńCały czas poszerzamy swoją wiedzę. Cieszę się że dowiedziałaś się za pomocą naszego bloga czegoś nowego :)
Usuń