Ciasto ze śliwką dla zabieganych


  Sezon na śliwki wciąż trwa. Ten cudowny owoc pasuje niemal do wszystkiego: mięsa, pasztetów, wypieków. A przy tym korzystnie wpływa na trawienie.  Więc można nim zajadać się dowoli. Warto również eksperymentować ze śliwką w kuchni oraz mieć parę sprawdzonych przepisów.
  Jednym z takich przepisów u mnie jest  ciasto ze śliwką. Puszyste, cynamonowe, delikatne. Nie wymaga dużo czasu. Zawiera składniki które są zazwyczaj pod ręką (zawsze dbam żeby mąka nigdy się nie skończyła J). Biorąc  za podstawę ciasto możecie dodać do niego swoje ulubione dodatki: jabłka, orzechy, kandyzowane owoce.


Składniki:

  • Jajka – 3 szt
  • Cukier – 150 gr
  • Masło (temperatury pokojowej) – 175 gr
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Soda (zgasić sokiem z cytryny) – 1/3 łyżeczki
  • Cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • Cynamon
  • Mąka – 200 gr
  • Śliwki – 0,5 kg




Przygotowanie:

  Jajka z cukrem ubić na gęstą białą masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Chwile miksujemy, dodajemy masło. Ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy mąkę.
  Rozgrzewamy piekarnik do 190 C.
  Żeby nie było stresu przy wyjmowaniu ciasta, ja kładę na dno foremki papier do pieczenia i delikatnie smaruję go masłem.  Średnica mojej foremki 23 cm.
  Przygotowane ciasto wlewamy do foremki. Kroimy śliwki w paski. Układamy je na górze ciasta, lekko je zatapiając. Posypujemy cynamonem całość (jeśli lubimy tą przyprawę) i wstawiamy ciasto na 40 min do piekarnika.
  Ja lubię to ciasto na ciepło serwować z lodami. Można oczywiście podawać je jak wystygnie. Jakie będą Wasze ulubione kompozycje, chętnie się dowiem J


Bon appetit!!!

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że przepis się sprawdzi i będzie jednym z twoich ulubionych ;)

      Usuń
  2. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy Natalia! Nasz blog przebywał na macierzyńskim 😁 ale takie komentarze zachęcają nas do aktywnego powrotu ❤️

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pappardelle z polędwicą wołową

Spaghetti z boczkiem, salsą truflową i mascarpone

Pappardelle w śmietankowym sosie z kurkami i boczkiem