Deser lekki jak chmurka z kaką w roli głównej


  Trwa sezon na kaki. Ten tajemniczy owoc, tak przypominający z wyglądu pomidora, nie jest w  Polsce nazbyt popularny, choć na sklepowych półkach go nie brakuje. 
  Owoc ten może mieć kolor żółty lub pomarańczowo-czerwony. Owoce kaki dzielą się na dwa rodzaje, te o cierpkim smaku i łagodno-słodkim. W Polsce zazwyczaj można trafić na te ostatnie. Ten smak kryje w sobie wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Kaki są doskonałym źródłem witaminy A i C, chronią wzrok, obniżają poziom cholesterolu a nawet zabijają komórki rakowe. 
  Ja uwielbiam kaki, wprost się nimi zajadam. Postanowiłam Was również do nich przekonać. Przynajmniej do ich wypróbowania. Najpierw oczywiście polecam zakupić parę okazów i spożyć w postaci naturalnej. Jeśli chcecie zjeść ten owoc natychmiast wybierajcie takie które mają pomarańczowo-czerwoną skórkę, są miękkie, wręcz wyglądają na zepsute. Owoc wtedy ma konsystencje galaretki i miodowy smak. Mniej dojrzale owoce, czyli o kolorze żółtym i twarde w dotyku, potrzebują 2-3 dni żeby nabrać koloru i smaku.
  Mam nadzieje że tym którzy dopiero będą testować kaki, smak przypadnie do gustu a tych co już należą do fun klubu, będzie cieszyc nowa odsłona tego egzotycznego owocu. 


Składniki:


  • mascarpone - 250 gr
  • kaka - 1 szt
  • pomarańcza - 1 szt
  • ciasteczka korzenne - 10 szt
  • cukier brązowy - 3 łyżki
  • kawa nierozpuszczalna - 1-2 łyżeczki



Przygotowanie:


  Z pomarańczy zdejmujemy skórkę którą później dodamy zarówno do mascarpone jak i do kawy. Wyjmujemy miąższ i wyciskamy sok.
  Kakę dzielimy na drobne kawałki (ogonek oddzielamy, jeśli są pestki - wyjmujemy).
  Zaparzamy kawę, dodajemy do niej odrobinę skórki z pomarańczy oraz 1 łyżeczkę cukru brązowego. Odstawiamy do wystygnięcia.
  Ciasteczka korzenne mielimy za pomocą blendera, niezbyt drobno.
  Posiekaną na kawałki kakę, miąższ, skórke i sok z pomarańczy ubijamy razem z mascarpone. Dodajemy cukier brązowy i ubijamy jeszcze przez parę minut.
  Deser można układać bezpośrednio w kubkach, wyjdą z tego przepisu około 2-3 porcje.
  Najpierw wykładamy mascarpone, następnie posypujemy zmielonymi ciasteczkami które skrapiamy kawą. I tak powtarzamy do wykończenia składników. 

Bon appetit!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pappardelle z polędwicą wołową

Spaghetti z boczkiem, salsą truflową i mascarpone

Pappardelle w śmietankowym sosie z kurkami i boczkiem