Lasagne Alla bolognese


Lasagne Alla bolognese pochodzi z regionu Emilia-Romania. W 1982 roku bolońska delegacja Włoskiej Akademii Kuchni zarejestrowała w Izbie Handlowej w Bolonii oficjalny przepis na sos. Tradycja jego przyrządzania ma być odtąd kontynuowana          w należyty sposób, i to nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie.   
  Przedstawiamy Wam oryginalny włoski przepis na ten kulinarny przebój który podbił cały świat. Przygotowanie tego dania na pewno jest bardzo czasochłonne, dlatego warto wypróbować nasz przepis w weekend, kiedy tego czasu zazwyczaj jest trochę więcej. Ale mam również dobre wieści, podczas gotowania przekonacie się ze przyrządzenie lazanii nie jest takie trudne jakie się może wydawać.
 Lasagne Alla bolognese idealnie sprawdzi się jako danie na specjalną okazje. Mogę Wam zagwarantować że nie obejdzie się bez dokładki.


Składniki:


Sos Bolognese

  • mięso mielone wieprzowe - 250 gr
  • mięso mielone wołowe - 250 gr
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki 
  • masło 82% - 50 gr
  • cebula - 1 szt
  • marchewka- 1 szt
  • seler - 1/2 łodygi 
  • boczek parzony chudy -100 gr
  • mleko - 1 szklanka
  • rosół lub bulion warzywny - 250 ml
  • czerwone wino -150 ml
  • passata di pomodoro lub puszka pomidorów w kawałkach - 250 ml
  • makaron Lasange -1 paczka 250 gr (osobiście polecam marki De Cecco lub Agnesi)
  • parmezan tarty - około 100 gr
Sos beszamelowy

  • mleko - 700 ml 
  • masło 82% - 100 gr 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa




Przygotowanie :

Sos bolognese

  Przygotowanie Lasagne Alla Bolognese należy rozpocząć od sosu bolognese (Ragu` Alla Bolognese). Z uwagi na to, iż zajmuje to sporo czasu polecam przygotować go dzień wcześniej.
  Na dużą patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy łyżkę stołową masła. Gdy oliwa i masło się rozgrzeją dodajemy pokrojoną drobno cebulę, seler oraz startą marchew. Całość smażymy na małym ogniu 10 minut co chwilę mieszając. 
  Następnie dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek i podkręcamy nieco ogień. Jak boczek się podrumieni dodajemy mięso. Rozgniatamy mięso na patelni tak by je dobrze rozdrobnić i mieszając całość smażymy do momentu gdy mięso „ zbrązowieje”. 
  Dodajemy następnie 150 ml czerwonego wina. Mieszamy całość, zmniejszamy ogień i pozwalamy winu odparować (około 10 – 15 minut).
  Następnie dodajemy 250 ml passaty lub zamiennie 1 puszkę pomidorów pokrojonych. Mieszamy całość i pozostawiamy pod przykryciem na maleńkim ogniu na około 30 minut. Kontrolując by sos nie zrobił się nazbyt suchy dodajemy w trakcie po trochu rosołu lub bulionu. Po 30 minutach gdy  dodany rosół się wchłonie dodajemy szklankę mleka. Dokładnie mieszamy i znów pozostawiamy pod przykryciem do wchłonięcia mleka w sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe.

Sos beszamelowy

  W garnku na małym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy ciepłe mleko a następnie dosypujemy powoli mąkę cały czas mieszając tak by uniknąć powstawania grudek i przywierania sosu do spodu naczynia. Wymieszawszy kolejną „partię” mąki dosypujemy resztę cały czas mieszając. W ten sposób  gotujemy   sos około 10 minut. 
  Na końcu przyprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzy i gałki muszkatołowej. Pamiętajcie by sos nie był zbyt gęsty gdyż trudno go będzie potem rozsmarować na latanii i sosie Ragu.
 W końcowym etapie przygotowania Lazanii można dodać 2-3 łyżki sosu beszamelowego do sosu Ragu by był bardziej kremowy.

Przygotowanie Lazanii

  Ważne by przygotować przed zapiekaniem makaron. Do gotującej osolonej wody z dodatkiem oliwy wrzucamy do 2-3 listki makaronu Lasagne i gotujemy około 3 minuty. Następnie wyjmujemy na talerz oddzielnie nie nakładając na siebie. Czynność powtarzamy ze wszystkimi listkami.
   W międzyczasie rozgrzewamy piec do 180 stopni. Naczynie żaroodporne o wymiarach 30x20 cm wysmarować oliwą. Położyć warstwę makaronu Lasagne, następnie sos Ragu, beszamel i odrobinę startego parmezanu. Następnie układamy kolejną warstwę makaronu Lasagne. Dalej wykładamy na makaron sos Ragu, beszamel i znów odrobinę parmezanu. I tak kontynuujemy do wyczerpania zapasów składników. Ostatnią warstwę polecam na wierzch przykryć tylko beszamelem i hojnie posypać startym parmezanem. 
   Nasze Lasagne Alla Bolognese jest gotowe by zapiec je w piekarniku. Wstawiamy do piekarnika na około 30 – 40 minut.

Dobre rady

Zawsze makaron Lasagne gotujcie 3 minutki. Nie wierzcie tym co przygotowali lazanie układając po prostu makaron z pudełka do naczynia. Nigdy w piekarniku makaron nie zmięknie na tyle podczas pieczenia by dało się go ze smakiem zjeść.
Układanie warstw – pamiętajcie by układając warstwy makaronu w naczyniu żaroodpornym każdą warstwę układać w przeciwnym „kierunku” do poprzedniej warstwy. Pozwoli to nam by nasza lazania po upieczeniu i podzieleniu na porcje nie rozpadła nam się podczas wyjmowania z naczynia.

Bon appetit!!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pappardelle z polędwicą wołową

Spaghetti z boczkiem, salsą truflową i mascarpone

Pappardelle w śmietankowym sosie z kurkami i boczkiem