Pasta gorgonzola e noci – makaron z gorgonzolą i orzechami włoskimi


  Dzisiaj przedstawiamy Waszej uwadze szybkie, proste danie z makaronu, które zarazem łączy w sobie wyszukane smaki. Jeśli macie niespodziewanych gości, może być to Wasz popisowy przepis, z którym szybko się uporacie i sprawicie duże wrażenie.
  Makaron z gorgonzolą i orzechami to nieodparty klasyk. Główną rolę w tym daniu odgrywa oczywiście gorgonzola, ser który się kocha lub nienawidzi. Jest to krowi ser, z zielono-niebieską pleśnią o wyraźnym, ostrym smaku. Nazwę swoją zawdzięcza jednej z miejscowości w prowincji Mediolan.

  Gorgonzola dodaje daniu kremowy pikantny smak idealnie łącząc się z orzechem. Podkręcić jeszcze bardziej smak można za pomocą innego sera, dodając na koniec parmezan czy pecorino. Do tego kieliszek białego wytrawnego wina i voilà, Wasza uroczysta kolacja już czaruje gości. 






Składniki:
  • makaron Pennoni (lub Penne Rigate)  -  500 gr
  • gorgonzola – 200 gr
  • orzechy włoskie – 100 gr
  • śmietanka słodka 30% - 150 ml
  • czosnek – 2,3 ząbki
  • oliwa  - 2 łyżki
  • masło - 2 płaskie łyżki stołowe
  • gałka muszkatołowa – 1 mała łyżeczka
  • sól, pieprz – do smaku
  • parmezan – do posypania 50 gr.




Przygotowanie :

  Z uwagi na to, iż kluski te przygotowuje się dość szybko nie marnujmy czasu i wstawmy na ogień duży garnek z wodą do gotowania makaronu.
  W małym rondelku rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oliwy. Dodajemy zmiażdżone lub posiekane drobno ząbki czosnku. Płomień nie powinien być duży. Jak tylko czosnek zacznie brązowieć zmniejszamy do minimum ogień, dodajemy łyżeczkę gałki muszkatołowej i dokładnie  mieszamy całość przez krótką chwilkę. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy.
  Orzechy włoskie kroimy nożem lub rozdrabniamy w moździerzu.
  Parmezan ścieramy.
 Gdy woda na makaron zacznie wrzeć solimy 1,5 łyżki,  dodajemy odrobinę oliwy. Wrzucamy makaron (ustawcie minutnik na 2-3 minuty wcześniej od czasu gotowania pokazanego na opakowaniu). 
 W tym czasie  w większym rondlu podgrzewamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną na kawałki gorgonzolę, zmniejszamy ogień. Dodajemy 150 ml słodkiej śmietanki, mieszamy do połączenia składników. Przed końcem gotowania makaronu dodajemy zawartość małego rondelka ( czosnek z gałką), dodajemy świeżo zmielony pieprz i w zależności od smaku odrobinę soli. Całość mieszamy, zdejmujemy z ognia.
 Makaron dokładnie odcedzamy  i ponownie wsypujemy do garnka.  Włączamy wolny ogień.   Dodajemy sos z gorgonzoli, część rozdrobnionych orzechów i odrobinkę parmezanu. Dokładnie całość mieszamy. Zdejmujemy z ognia po krótkiej chwili.
 Przekładamy na talerze. Dekorujemy wierzch orzechami, parmezanem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. W trakcie jedzenie nie krępujcie się dosypywać orzechy na wierzch waszych klusek.  Stanowią fantastyczne połączenie z niepowtarzalnym smakiem gorgonzoli „zabarwionej” nutką gałki i czosneczku.

Bon appetit!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pappardelle z polędwicą wołową

Spaghetti z boczkiem, salsą truflową i mascarpone

Pappardelle w śmietankowym sosie z kurkami i boczkiem